среда, 6. фебруар 2013.

Ljubav večita inspiracija pesnika

Sedim ispred belog papira sveske i razmišljam o temi o kojoj moram da pišem. Ljubav večita inspiracija pesnika. Ali ja nisam pesnik, a nisam ni zaljubljen. Čak ni ne znam nijednog pesnika, da bih mogao da napišem nešto iz njegovog iskustva. Ali pisani zadatak moram da uradim.

Verujem da mislite da treba da pišem o onome što su pesnici osećali pa pretočili u stihove. Ali samo oni znaju šta su osećali. I kako su to osećali. I šta su napisali. Njihovi stihovi opisuju njihove emocije i njihova stanja. Da li? Da li moje stanje vezano za ovaj zadatak opisuju ono što ću napisati. Naravno da ne. Moram da pišem ono što mi je zadato. Tako su i pesnici pisali. Ne baš ono što im je zadato kao zadatak, jer ih niko nije terao da pišu o tome, ali su morali da se drže nekih pravila pisanja, da pogode pravu rimu i pravi stih, da izraze ono što su hteli ili ono što su osećali.

A verujem da su nešto osećali. Ja ne osećam sada ništa. Mislim na ljubav. To je sada, inače sam bio zaljubljen, ali sada ne mogu da se setim kako je to bilo. Valjda su zato pesnici i pisali pesme o ljubavi, da bi sačuvali taj trenutak ispunjenosti ljubavlju u kojem su bili. Da, to je jedan od razloga zašto im je ljubav bila večita inspiracija pesnika. A i sećam se da te drži veliko ushićenje dok si u ljubavi, pa ti onda same misli nadolaze kao plima i poplave ti glavu ludim idejama, hoću reći stihovima. Da, to je drugi razlog, ljubavni zanos je ono zbog čega su pisali.

Treći razlog? Sigurno to što je o ljubavi uvek i u sva vremena popularno pisati, i što lepa i romantična pesma zavodi. Ljubav se ljubavlju kupuje. I jednu romantičnu pesmu možeš nekoliko puta primeniti kod različitih osoba, i pevati im istu pesmu. Svi to vole i svi te posle zbog toga vole.

Zato je ljubav večita inspiracija pesnika. Kroz pesme njihova ljubav traje, nje se sećaju kroz stihove, i drugu ljubav privlače. U tome je razlika izmedju mene i pesnika, on ima inspiraciju da postane zaljubljen kroz ljubavnu pesmu, a ja se njihovih ljubavnih pesama setim tek kada se zaljubim. I sada baš gledam drugaricu u učionici kako sa zanosom piše isti ovaj rad i mislim da počinje da mi se dopada ta njena zlatna kosa i kike uvijene na glavi. A dopadaju mi se i njene usne, smedje krupne oči i osmeh. Ali ja moram da pišem školski sastav. Pisani rad ili pogled na nju?

Sedim ispred belog papira i čekam da mi krenu stihovi neke ljubavne pesme:



Dal je stvarno ljubav večita inspiracija pesnika

Il se meni samo pričinjava u lepoti tvoga lica prekoputa,

Da stihovi o tebi sami nastaju u očima moje strasti,

Dok sat polako kraj časa otkucava.

12 коментара:

  1. Može li neki bolji sasatav ?

    ОдговориИзбриши
  2. moze li neki bolji sastav molim vas sto pre ako moze danas

    ОдговориИзбриши
  3. moze li sastav na temu ljubav je vecita inspiracija pesnika odmah molim vas ali da se razlikuje od ovog molim vassssssss

    ОдговориИзбриши
  4. Jel moze sastav na temu ljubav vecna inspiracija molim vas treba mi za petak

    ОдговориИзбриши
  5. To ste prepisali sa onog linka sto izlazi iznad vaseg na google pretrazi :P

    ОдговориИзбриши
  6. Moze li neki bolji,ovo je kao da se sprdas dobila bih 1 kad bih ovako napisala :P

    ОдговориИзбриши
  7. Za ovaj sastav ja bi ti dao 1..

    ОдговориИзбриши
  8. Dobar je, samo sam ga malo izmenio da nastavnica ne bi skontala i da ne kaze se bi vec bih to je za ovog anonimnog

    ОдговориИзбриши
  9. Ovaj poceo doktorat da pise.

    ОдговориИзбриши
  10. Jel moze neki bolji sastav na temu ,,Ljubav kao vecita inspiracija pesnika"?A da bude iz nekog dela npr.Romeo i Julija

    ОдговориИзбриши
  11. Анониман8. март 2023. 12:53

    Super je sastav.Dobila sam 5 :)

    ОдговориИзбриши