петак, 17. октобар 2014.

Seobe kao sudbina pojedinaca i naroda

Sudbine nekih naroda jesu u seljenju. Seobe im postaju način života, simbol obećane zemlje, predstavljaju čovekovo večno lutanje u potrazi, ne samo oaze mira, već i sopstvene ličnosti.
Pojmom seobe Crnjanski je imenovao svoj roman i dao mu značenje neprekidnog ciklusa kretanja, nesreće i nemoći jednog naroda koji je osuđen da luta tražeći sreću u nepoznatom. Ovaj ciklus opisan je kroz četiri lika i prestavlja tragediju srpskog naroda.
Vuk Isakovič je krenuo u rat sa mutnom nadom da se nešto može izmeniti u njegovom životu i sudbini njegovog naroda.Ostavio je svoj dom i porodicu. Puk odlazi na frontove ne znajući ni gde ide, ni svrhu borbe, ali poštuje svoje vekovne kodekse ratovanja koji kao vrhovnu vrednost ističu čojstvo i junaštvo, koje Srbi doslovno poštuju čak i kada ratuju na tuđoj zemlji i za tuđe interese.Oni daleko od svog doma ratuju i lutaju, polako zaboravljajući svoje najmilije, za interese nekih tuđina koji na svakom koraku žele da ih pokatoliče.
Dok Vuk ratuje u tuđini, Dafina odlazi kod devera Aranela. Prepušta mu se u zanosu strasi i potire svoju čast i poštenje i smrću na svoje seobe stavlja tačku.Aranđel, trgovac po zanimanju, prekoravao je i brata i seobe. Smatrao je da ništa dobro ne donose, što se ispostavilo kao tačno!
U tom namučenom narodu javlja se nada, nada koja im je zvezda vodilja. Oni nastavljaju traganje za obećanom zemljom u kojoj bi se jedna nacija našla sa svojom prošlošću, poreklom i sa samim sobom.Nasatvaljaju da prae zvezdu nekog novog, ali i dalje beskrajnog kruga...

Damjana Kobilarov

10 коментара:

  1. Ah dusa mi se steze. danima placem bez prestanka. Ahhh, potrosila sam sve maramice,ne mam p a ra da kupimnove. suze brisem u pocepanu odecu koju su misevi izjeli! Ahhh Tuga pregolema! Plat ices mi za to!

    ОдговориИзбриши
  2. Sastav he leap IMA dosta lepih recenlca!

    ОдговориИзбриши
  3. Svaka čast! Sve pohvale za Damjanu...

    ОдговориИзбриши
  4. Kao da nisi procitala knjicu, bez duse i argumenata. Ocena 2 za improvizaciju vesto napisanu.

    ОдговориИзбриши