понедељак, 05. септембар 2011.

Razumeju li nas roditelji dovoljno/Odnos dece i roditelja (rasprava)

Doba u kojem trenutno zivimo, doba adolescencije, sazrevanja na pshiholoshkom i fizichkom nivou, ali kulminantno i doba sukoba mishljenja i znatno pogorshanih odnosa sa autoritetima, najvishe roditeljima, dovodi do opshte zbrke; roditelji misle da nisu dovoljno dobri vaspitachi, a deca, pak, da ih niko ne razume, da nemaju podrshku.
Ako se direktno postavi pitanje:" Da li nas dovoljni dovoljno razumeju", kao i svaki pubertetlija odgovoricu odrichno. Smatram da roditelji vrlo chesto nisu svesni haosa koji se nalazi u nama i okolo nas, pa na neke dechje pogreshke deluju prestrogo. Sa druge strane, nisam ni za totalan drugarski odnos izmedju dece i roditelja niti za apsolutno povladjivanje i dopushtanje svakog hira deteta.Dete očekuje (makar podsvesno) autoritet i treba da ga ima. U ovom vremenu, chini mi se da sredine nema.. ili su roditelji previshe strogi ili su svojom preteranm i nerazumnom ljubavlju i popustljivoshcu daleko od zvanja ''dobrog roditelja''. Pre svega, na taj nachin sto svoga sina ili kcer ne vaspitavaju u skladu sa pravilima hriscanskog ponasanja, vec povladjuju strasnim sklonostima njihove prirode, dozvoljavaju im da se razviju u pravcu greha. Zadovoljavaju se svi moguci prohtevi dece; ona dobijaju sve vishe i vishe igrachaka, igara, razonode zabave. Takvo dete ne zna da se suzdrzava u svojim prohtevima, niti da bude skromno u svojim zeljama; ono zivi rukovodeci se jedinom zapovescu:'' Ja zelim ovo, ja hocu ono..."
I evo, odrasta takvo dete-prema onoj narodnoj poslovici, ''ocu-majci poruga, rodu plemenita sramota''. Takav chovek i kada odraste okruzuje sebe ''igrachkama'', razonodom i komforom; on ne ume da se odupre strastima i sve dublje tone u bezdan greha.
Dakle, moj konachan odgovor sadrzan je u pronalazenjem sredine izmedju ova dva nachina vaspitanja...sto, priznajem, nije lako....

9 коментара:

 1. Je li neko dobijo ocenu za ovo?

  ОдговориИзбриши
 2. Анониман11. март 2013. 02:47

  valjda cu dobiti 4 bar/............

  ОдговориИзбриши
 3. Meni treba isto to,samo malo drugacije,detinje razmisljanje.Ovo mi je nekako mnogo ozbiljno.Mozete da tako slicno nesto stavite opet ali onako malo vise unesene maste itd.Pliiz :*

  ОдговориИзбриши
 4. Анониман16. март 2013. 04:55

  mozete napisat raspravu Polozaj zene u patrijalnom drustvu-roman minka ako mozete sto brze da napisete plizzz treba mii

  ОдговориИзбриши
 5. Анониман06. мај 2013. 08:40

  I kakve ste ocjene dobili na ovo?

  ОдговориИзбриши
 6. Анониман21. мај 2013. 04:47

  Ima li neki drugi sastav na ovu temu?

  ОдговориИзбриши
 7. Treba sastav na temu Oni i ja ( Odnos izmedju roditelja i mene ili drugara ) za ponedeljak pls

  ОдговориИзбриши