понедељак, 5. септембар 2011.

Banovic Strahinja

U srpskoj narodnoj epskoj poeziji cesto se pominju veliki junaci i njihova dobra dela.Ipak retke su pesme poput ''Banovic Strahinje'' koje svojim kvalitetom i samom temom skrenu paznju svakoga ko ih slusa i koje teraju slusaoca da se dobro zamisli i u takvoj pesmi pronadje neke svoje postupke i izvadi pouke iz njih.
U pesmi Banovic Strahinja istaknute su posebno moralne,cak mnogo vise nego fizicke osobine glavnog lika po kome je ovo izuzetno delo i dobilo naziv.O fizickom izgledu Banovic Strahinje znamo da je bio veoma markantna osoba,junak,mrkih brkova.U njegovoj kasnijoj borbi sa Vlah Alijom do izrazaja dolazi i njegovo veliko iskustvo i fizicka snaga kao posledica mnogih borbi koje su ostaleiza njega.
Inace Banovic Strahinja nije bio veoma bogata osoba.Ziveo je sa svojom majkom i suprugom u malenoj Banjskoj.O njegovim lepim manirima i dobrim osobinama govori cinjenica da je u tazbini bio veoma rad gost,veoma bogatih osoba,odnosno da je njegova otmenost dolazila do izrazaja u mnogim situacijama.
Nakon bolnog saznanja o nesrecnoj sudbini njegovih najmilijih,ban pokazuje izvesnu slabost,gotovo ispustajuci poneku suzu.Njegova velika hrabrost posebno se vidi u odluci koju donosi ubrzo nakon citanja majcinog pisma,sto nam uzgred govori o snazi i neopozivnosti njegovih odluka.Ipak banov lukav plan nije ubedio Jug Bogdana da mu na cuvanje poveri svojih devet sinova-devet Jugovica.U pojedinim trenutcima Banovic Strahinja se poredi sa sokolom,koji je inace simbol cojstva i junastva.U susretu sa dervisem istice se plemenita strana ovog izuzetno moralnog lika.Tokom borbe sa Vlah Alijom do izrazaja dolazi nova srcanost i ogromna upornost koja upotpunjuje sliku njegove snage.Ipak,uporedo najbolju i najtajnovitiju stranu ovog lika predstavlja cinjenica da je posle izdaje,za razliku od svih likova opisanih u epskoj poeziji oprostio izdaju svoje zene,koja je osim so je provela noc sa drugim muskarcem i lakomisleno poverovala u obecanja i uveravanja Vlah Alije,drzala stranu suprugovog protivnika u najkriticnijim trenutcima njihove borbe.Ovaj njegov nepredvidiv gest samo jos vise iskazuje dobrotu,plemenitost i cistocu njegove duse,koja ga prati tokom cele ove pesme.
Lik Banovic Strahinje je izuzetno opisan na jedan veoma lep nacin,sto je kod mene ostavilo veoma jak utisak.Svaki banov postupak slika jednu novu njegovu vrlinu bacajuci u zaledjak njegovu sigurnu nesavrsenost i stavljajuci citaocima do znanja koliko su neki gestovi upecatljivi ukoliko su oni dobri i plemeniti.U tome i lezi najveca car ovog velikog junaka koji je svojim delima donekle upotpunio sliku izuzetnosti dobre duse.

36 коментара:

  1. Moja profesorka proverava google stranice nzm da li da prepise ovo
    :D

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. I nasa,ali izmenis malo.. Gledas po ovome i onda izmenis :D :)

      Избриши
    2. eeeeee ja mislim da moja ne da ne zna za google nego neume upaliti komp.

      Избриши
  2. Divan sastav!!! Samo sto i moja profesorka proverava google stranice..... Odvratna je!!!! hahaahhahahaha

    ОдговориИзбриши
  3. Одговори
    1. Malo kasnim sa komentarom ali nadam se da si do sad ozenjen/na i da si uspesno prepisao/la test.

      Избриши
  4. epa sta da se radi i moja profesorka proverava google stranice.... mada uzmes i na osnovu ovoga uradis tvoj sastav, izmenis i sve je super :)

    ОдговориИзбриши
  5. Ja imam srece da moja profesorka ne proverava, pa cu prepisati.

    ОдговориИзбриши
  6. Sto su profesorke postale moderne haha inace super je... :)

    ОдговориИзбриши
  7. Negde si gutala slova ali u svakom lsucaju mi se veoma svidja sastav i upotrebicu ga kada mi bude trebao.. :)

    Bravo... :D

    Samo tako nastavi.... (y)

    ОдговориИзбриши
  8. Одговори
    1. Анониман14. март 2016. 02:10

      Lako je,sam smislis
      Naprimer bas mi se svideo,
      ili tako nesto

      Избриши
  9. NEMOJ DA JE NEKO IZ STARE PAZOVE PISAO OVAJ SASTAV. :*

    ОдговориИзбриши
  10. extra sastav da niko iz moca nije pisao ovaj sastav ;)

    ОдговориИзбриши
  11. Izvinjavam ti se sto cu morati malo da izmenim sastav kod sebe, jer mi nije ista tema. Ali uvek kad mi bude trebala slicna pisacu po tvom ORIGINALNOM (mislim ovom) primerku

    ОдговориИзбриши
  12. Super je napisano,prepisano sve ostaje mi da se molim da ova kurva nece nis skontati :)

    ОдговориИзбриши
  13. Ja takodje prepisujem, ali moja profesorka savremena zena kuca jednu recenicu i sta izbaci ulazi u to, bice dosta izmena :D

    ОдговориИзбриши
  14. moze neko da posalje link od izmenjenog sastava

    ОдговориИзбриши
  15. Анониман30. март 2016. 07:13

    Sta da napisem na temu: sta je sokolsko u liku Bankvic Strahinje?

    ОдговориИзбриши
  16. Анониман31. март 2016. 11:45

    ti mora da si iz SU :D

    ОдговориИзбриши
  17. vidim ima dosta starih komentara, eto ja da se javim krajem 2018. Moja profesorka isto proverava google, ali izmenicu malo ovaj sastav i mozda budem uspeo da dobijem 2 :D

    ОдговориИзбриши
  18. 26. februar 2023.god 19:50 sati

    ОдговориИзбриши